uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności alergie związane z jedzeniem pojawiają się z większym natężeniem niż wcześniej. Na szczęście diagnostyka tego typu stanów również jest na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych symptomów, które mogą wywołać niepokój należą: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak apetytu, częste biegunki, wymioty, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia wywołana niedoborem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać powyższych symptomów. Mamy przecież możliwość zrobienia właściwego testu. W oparciu wynik konieczne mogą być zmiany jadłospisu, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wyeliminować sporo produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu składów produktów poddanych obróbce. Konieczne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie mamy informacji w zakresie zawartości. Zarówno w przypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.

Czytaj dalej o niemowlętach i nadwrażliwości na gluten
Różnorodne konserwanty prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu pożywienie są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale także w supermarketach. Prócz tego wiele piekarnii sprzedaje nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W menu warto zawrzeć jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz