Świetna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie oferuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.

Typowe włoskie smaki

Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne dania włoskie

Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. o restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film